Új Magyarország fejlesztési terv

Színváltoztató ...

A kaméleonok nem el-, feltűnni akarnak


  • gallery image
  • gallery image

A kaméleonok kezdetben arra használták színváltoztató képességüket, hogy társaiknak jelezzenek, nem pedig, hogy beolvadjanak a környezetükbe - derül ki egy kutatásból.

A tudósok eddig nem tudtak pontos választ adni arra, hogy miért alakult ki a színváltás képessége a kaméleonoknál, az új, a Plos Biology című tudományos lapban publikált kutatás szerzői azonban adtak néhány lehetséges választ. 

Az első szerint a kaméleonok színekkel jeleznek fajtársaiknak, vagy azok segítségével vonzzák az ellenkező nemű kaméleonokat, esetleg így próbálják elriasztani ellenfeleiket. 

A képesség kialakulása a szerzők szerint mindenesetre biztosan nem az, hogy segítségével könnyebben beleolvadjanak a környezetükbe.

A kutatást végző tudóscsoport huszonegy dél-afrikai törpekaméleon-faj színváltoztató képességét vizsgálta meg és hasonlította össze.

Ahhoz, hogy a kutatók kiderítsék, miért képesek rikító színeket utánozni ezek az állatok, meg kellett vizsgálniuk, hogy egyáltalán mit látnak. A kaméleonok látásrendszere nagyban különbözik az emberétől: az ultraviola tartományt is érzékeli.

Ezután azt vizsgálták, hogy az egyes példányok milyen színűre változnak, ha különböző ellenfelekkel találkoznak.

Ha például két hím kaméleon találkozik, mindkettő a legélénkebb színeit mutatja. 

Aztán, amikor az egyik felismeri, hogy az összetűzés során nem győzhet, sötétté változik, ami a megadás jele.

Kiderült: az állatok a leghevesebben egy másik kaméleon közeledésére reagálnak, ahelyett, hogy a környezetükbe való beolvadásra törekednének.

forrás: inforadio.hu, képek: wikipédia

Bizonyára észrevették, hogy a weblapunk automatikusan változtatja a színét, viszont az oldalunk alsó részén elhelyezett szín kockákra kattintva tetszőlegesen Ön is változtathatja megjelenését.